eBOI - Urząd Miejski w Dębnie
Usługi hotelarskie
I. Zgłoszenie obiektu, w którym świadczone są usługi hotelarskie, do ewidencji powinno zawierać:
1. wskazanie rodzaju obiektu
2. nazwę i siedzibę lub nazwisko i imię przedsiębiorcy/osoby zgłaszającej obiekt
3. adres przedsiębiorcy/osoby świadczącej usługi hotelarskie w obiekcie objętym wnioskiem
4. nazwę i adres obiektu
5. charakter świadczonych usług (stały, sezonowy, czas trwania sezonu)
6. liczbę miejsc noclegowych
7. Oświadczenie, że wszystkie dane zawarte we wniosku zostały wpisane zgodnie ze stanem faktycznym na dzień dokonania zgłoszenia.
8. W przypadku zgłaszania obiektu agroturystycznego - oświadczenie o osobistym prowadzeniu gospodarstwa rolnego i jego powierzchni
Załączniki do zgłoszenia:
1) Zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON, wydane przez właściwy urząd statystyczny
2) Odpis z Krajowego Rejestru Sadowego, albo zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej (dot. tylko przedsiębiorców)
3) Załącznik nr 1 - wymagania, co do wyposażenia dla innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie
II. W przypadku zmiany jakichkolwiek danych dot. zgłoszonego obiektu należy dokonać zgłoszenia zmiany:
III. W przypadku zakończenia świadczenia usług w obiekcie należy dokonać zgłoszenia w tym zakresie:
Wydział Gospodarki Nieruchomościami i Ochrony Środowiska, ul. Piłsudskiego 5
pokój nr 34, budynek B, II piętro
nr telefonu 095 760 30 02 do 04 wew. 142
Nie podlega opłacie skarbowej
Wpis do ewidencji w terminie 14 dni od złożenia zgłoszenia
Art. 38 i 39 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (tekst jednolity Dz. U. z 2019 r., poz. 238 z późn.zm.)
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (tekst jednolity Dz.U. z 2017 r., poz. 2166 z późn.zm.)
brak
Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie zgłasza do ewidencji obiektów hotelarskich lub innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, informacje o:
Przedsiębiorca lub rolnik świadczący usługi hotelarskie informuje organ prowadzący ewidencję innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, o zdarzeniach powodujących przejściowo wstrzymanie świadczonych usług.